Theatervoorstelling: ROSAS En Atendant
1. Zakelijke gegevens:
Waar? CC Maasmechelen
Wanneer? 13 mei 2014 om 20u15
Doelgroep? volwassenen
2. Motivatie + belevingsverslag
Ik ben nog nooit naar dit soort voorstellingen geweest, maar voor alles is een eerste keer. Ik heb hier zeker geen spijt van, het was een heel mooi stuk dat me nog wel even zal bijblijven.
Aan het begin van de voorstelling moest ik nog even wennen aan de muziek maar alles viel mooi op zijn plaats. De muziek ondersteunde de dans en gaf een mooi geheel.
Het publiek was redelijk stijf tijdens de voorstelling, maar gaf later wel een heel sterk applaus.
De dansgroep Rosas staat bekend voor zijn unieke en excentrieke manier muziek met dans te verbinden. Ook hier gaat het kopstuk van Rosas; Anne Teresa De Keersmaker op onderzoek uit naar nieuwe manieren om dans en muziek te verbinden. Het stuk houd de toeschouwers geboeid met zeer ongewone dans bewegingen en muziek klanken die je niet eerder hebt gehoord.
Theatervoorstelling: FROE FROE repelsteel 6+
1. Zakelijke gegevens:
Waar? CC Maasmechelen
Wanneer? 15 maart 2014 om 15u00
Doelgroep? 6+
Publiek? Zoals verwacht was de zaal gevuld met een gemengd publiek van kinderen en ouders.
2. Inhoud van de productie
FROE FROE heeft sinds kort ook het sprookje repelsteel in zijn repertoire, daarbij hebben ze het niet gelaten met de alom bekende versie van Repelsteeltje. Ze hebben ervoor gekozen om het in een andere verf te zetten. Dat begint al bij het begin van het verhaal, de koningin ligt op haar sterfbed daarbij uit ze haar laatste wens. Die wens is dat haar zoon de toekomstige koning een rijke vrouw vind. Dat valt gelukkig samen met de wensen van de jonge koning, zijn toevoeging aan die wens is dat het een speciaal meisje moet zijn. Een meisje waarmee hij kan lachen en kindjes maken. En in het dorp is er zo een meisje, namelijk de molenaarsdochter. Daarop trouwen zij, dan kussen ze en er komt een kind, ze noemen hem Willy. Maar eerder was de molenaar al in problemen geraakt met Repelsteel, hij had een Repelsteelbaby gestolen. Toen Repelsteel terugkeerde om wraak te nemen beloofde de molenaar dat Repelsteel zijn kleinkind mocht hebben. Uiteindelijk slagen ze er toch in om Repelsteel tegen te houden en zo leven ze nog lang en gelukkig.
3. Belevingsverslag
De voorstelling was een positieve ervaring met veel humor en de mooi gemaakte poppen deden hun werk. De poppen zijn met veel liefde en oog voor detail gemaakt, maar ik vind sommige beschrijvingen onnodig beledigend of op zijn minst denigrerend. Dit geeft niet altijd het juiste voorbeeld aan de kinderen. De molenaar wordt vaak beschreven als de “domme molenaar” en repelsteel als de “stinkende, vette, etc. repelsteel”. Hierover kan je achteraf met de kinderen over babbelen als dat wel zo lief was om zo lelijke woorden te zeggen tegen iemand. Je kan de kinderen andere manieren laten bedenken over hoe je je mening ook op een andere manier kan aanbrengen.
FROE FROE slaagt erin om zowel de ouders als de kinderen aan het lachen te krijgen, met afwisselende humor en grappige taferelen. Maar ik vond het zeker een leuke voorstelling! Er werd ook veel gebruik gemaakt van grote en concrete materialen wat het visueel ook heel leuk maakt.
4. Omkaderende activiteiten in de kleuterklas
Voor dat je met de kinderen naar de voorstelling gaat vertel je het verhaal van Repelsteeltje. Na de voorstelling kan je samen met de kinderen bespreken over wat de verschillen waren bij het verhaal dat ze gehoord hebben en de voorstelling die ze gezien hebben. Na het gesprek ga je samen met de kinderen een wensput maken en versieren omdat in de voorstelling ook één grote wens werd verteld. De wensput wordt gemaakt tijdens een beeldactiviteit. De kinderen mogen hier samen in groepjes aan werken. Als de wensput staat er de volgende dag een zakje langs. In dat zakje zitten gouden munten. Hier mogen de kinderen er een gouden munt uitnemen en in de wensput gooien.
5. Een aanrader of niet? Waarom?
Het was zeker een mooie en leuke voorstelling om samen met de kinderen naartoe te gaan. Deze voorstelling is zeker een aanrader om tijdens het thema sprookjes te gaan kijken. Ook worden er veel materialen, poppen en leuke kostuums gebruikt wat het heel leuk en uniek maakt! Daar staat FROE FROE ook voor bekend.
Theatervoorstelling: Robin Hood 8+ – Het laagland
1. Zakelijke gegevens:
Waar? CC Hasselt
Wanneer? Zaterdag 26 april 2014 om 15u00
Doelgroep? 8+
Publiek? De zaal was gevuld met een gemengd publiek van kinderen en ouders
2. Inhoud van de productie
Dit toneelstuk gaat om onderdrukking, zoals de naam “Robin Hood” al doet vermoeden. Het speelt zich af in een werkomgeving waar 5 werknemers zich onderdrukt voelen door hun baas. Ze werken in het Robin Hood pretpark en hun baas “Bink” vind dat er een Robin Hood show moet zijn in het Pretpark. Maar het wordt al snel duidelijk dat de baas de verhoudingen uit de show ook toepast op het echte leven. Tijdens de show spreken ze tot het publiek, ze moedigen hen aan maar komen zelf tekort in het echte leven. Samen met het pretpark team gaan we op een zoektocht naar die moed om ons ook tegen onze naasten durven uit te spreken als er zich een probleem voordoet.
3. Belevingsverslag
Ik vond het een zeer leuke theatervoorstelling, je gaat er buiten met een goed gevoel.
Tijdens het stuk herken je vaker situaties uit het echte leven, ze maken het je echt makkelijk om je met hen te identificeren. Hierdoor ga je je echt betrokken voelen en echt mee voelen met het pretparkteam. Ook waren er hilarische momenten tijdens de theatervoorstelling wat het ook wel leuk maakt. De theatervoorstelling Robin Hood hebben ze ook in een ander jasje gestoken wat het extra interessant maakt.
Het leek alsof iedereen zich even betrokken voelde in het toneel, iedereen leek zich mee te laten slepen.
4. Omkaderende activiteiten in de kleuterklas
Vooraf: Omdat Robin Hood ook een held is bespreek je samen met de kleuters welke helden er allemaal zijn en wat helden allemaal doen. Je vergroot enkele prenten uit het Robin Hood prentenboek voor kinderen. Je vertel samen met de kleuters het verhaal van Robin Hood maar dan vereenvoudigd.
Achteraf: Je kan dit verwerken in verschillende leergebieden. Je kan zelf een boog laten maken in een lesje techniek. Ook kan je deze voorstelling op een creatieve manier laten verwerken door zelf een hoed te maken waarin verschillende technieken aan bod kunnen komen. Je kan ook samen met de kinderen aan expressie dans doen rond de bewegingen die zich allemaal voordeden in de voorstelling en die van toepassing zijn rond het verhaal.
5. Een aanrader of niet? Waarom?
Het is zeker een aanrader doordat het verhaal van Robin Hood in een ander jasje is gestoken wat het heel interessant maakt. Ook werd er veel gebruik gemaakt van humor
tijdens de voorstelling en dat is altijd wel leuk!
Theatervoorstelling: Hek 6+ – Kinderenvandevilla
Waar? C-mine Genk (op locatie)
Wanneer? 26 mei 2013 om 16u00
Doelgroep? Kinderen 6+
Duur? +-50 min
Cast? Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Eline Kuppens
Het toneelstuk “Hek” leek interessant alleen al vanwege de beschrijving in de folder. “Twee kinderen op een hek, kijken naar de wei. Ze hogen een geluid onder de grond. Zullen we graven? (Op Locatie)” Het gaf een gevoel van mysterie en diepgang, dat is wat ik zoek in een toneelstuk, een toneelstuk dat zowel interessant is voor kinderen als voor de volwassenen die hun begeleiden.
Hek heeft me hierin niet teleurgesteld het was speels en op kinderniveau maar hier en daar was er toch wel een grap of handeling die voor een volwassene toch iets meer zei dan voor het kind. Het werd echt nooit saai mede door de expressie van de actrices die zelfs gesprekken die vanwege de inhoud eerder saai waren werden verfraait met sterke expressieve reacties die je niet altijd zo verwacht. Daarmee wil ik niet zeggen dat het verhaal saai was. Het ging over de vriendschap tussen 2 kinderen en hoe hun relatie veranderd als er ineens een derde kind (“de koning”) bij kwam. Een extra nuance was dat één van de twee ging verhuizen. Uiteindelijk hebben ze na hun kort avontuur met drie besloten om na het verhuis “de koning” om de week onder elkaar uit te wisselen. Zo hoefde nooit iemand lang alleen te zijn.
Kortom het was een plezier voor jong en oud, hierbij was de locatie natuurlijk niet onbelangrijk. We kwamen aan op een veld en onze zitplaatsen waren hooi botten.
Theatervoorstelling: Verboden toegang
– Hanneke Paauwe
Waar? C-mine Genk
Wanneer? 20 maart 2013 om 20u15
Doelgroep? volwassenen
Duur? +-60 min
Cast? Anna Vercammen en Laura De Vries
Tekst? Hanneke Paauwe
Verboden toegang van Hanneke Paauwe is misschien wel het meest interessante toneelstuk dat ik dit jaar heb bijgewoond. De informatie in de folder liet dit al vermoeden “Een voorstelling die met veel humor inzoomt op de manier waarop wij opvoeden, omgaan met problemen en vaak onze eigen angsten niet willen zien.” en die beschrijving heeft ook volledig beantwoordt aan mijn verwachtingen.
Verboden toegang van Hanneke Paauwe speelt zich in een verzonnen wereld af waar er een soort bos bestaat waar ongewenste jongeren kunnen achtergelaten worden. Zoals bijvoorbeeld hangjongeren, ongewenst nageslacht, risicokroost of andere jongeren die niet in de “droommaatschappij” passen. “Per ongeluk” zijn wij ook in dat bos geraakt en krijgen wij een inleiding in die wereld vol donkere verhalen. Verschillende figuren uit dat bos passeren de revue en doen hun verhaal. Het toneelstuk wordt zeker nooit saai, het tempo ligt hoog en er wordt veel muziek gebruikt. Af en toe spring je wel eens van je stoel omhoog van een luid stuk muziek dat je niet had zien aankomen.
Om tot een slot te komen, was dit toneelstuk mooi om dingen die in onze maatschappij als eens snel gebeuren of gezegd worden eens in een ander licht te bekijken. Het was zeker een toneelstuk waarvan ik ook een stukje meeneem voor de toekomst. Het heeft me eens doen nadenken over onze maatschappij.
Dansvoorstelling: “Ford Escort” – KunstZ
Waar? C-mine Genk
Wanneer? 27 november 2012 om 20u00
Doelgroep? Jongeren
Duur? +- 50min
Cast? Kunstz multiculturele jongeren met verschillende achtergronden: Burim Avdija, Brandon Lagaert, Kim Lenaerts, Adams Mensah, Yasmine van de Moosdijk, Silke Verachtert, Bruno Agbozo
Vormgeving? Er zijn drie doeken verspreid over de zaal waar ze ook dans filmpjes tijdens de voorstelling op afspeelden. Midden in de zaal stond een Ford Escort waar de jongeren hun verhaal rond dansten.
Kort samengevat:
Rond een Ford Escort experimenteren een aantal jongeren met dans en theater.
Het dansspel speelt zich af in en rond de auto, de dansers zitten in hun eigen roadmovie. Ze gaan realiteit uit en droom in, ze fantaseren verhalen over een Fast Car en ontsnappen met een Ford Escort. Het is ook een spel over liefde en jaloezie zoals twee jongens die al dansend vechten voor hetzelfde meisje.
Op het einde dansen de jongens en de meisjes tegen elkaar op zoals in een battle. Het was een leuke dansvoorstelling met mooi gedanste stukken.
Theatervoorstelling: “Achter u!” – Lejo [4+]
Waar? CC Maasmechelen
Wanneer? 18 oktober 2012 om 15u00
Doelgroep? Kleuters 4+
Duur? +-40min
Cast? Leo Petersen en zijn handen
Vormgeving? Het decor was opgesteld met drie blauwe panelen waarachter Leo zat die met zijn handen speelden
Structuur? een aaneenschakeling van losse fragmenten
Acteerprestaties? De kijkers worden geboeid door zijn handen, het is een echte kunst wat hij er allemaal mee kan. Zijn handen spelen veel verschillende rollen.
Kort samengevat:
Lejo is een voorstelling die is samengesteld uit verschillende korte fragmenten die elke hun eige rare wezentjes hebben. Die elk verschillende en soms toch samenhangende verhalen beleven.
Op een grappige manier gebruikt Lejo zijn handen om het publiek in zijn ban te slaan. Hij is de man die achter alles staat, hij is de enige die achter dat scherm zit en tegen een ongelofelijke snelheid van personages kan wisselen.
Na de voorstelling is er ook een kleine onthulling voor zowel de kinderen als de volwassenen. Het is echt een voorstelling voor jong en oud die u met veel muziek en geluidseffecten in de lach doet slaan. Zoals twee vogels die elkaar zoeken maar op een misterieuze wijze erin slagen altijd naast elkaar door te kijken of de grote robot hand die via een knop bestuurd wordt door een kleiner wezen.
Achteraf gezien is het echt een prachtig stuk dat er echt wel in slaagt om de kinderen in zijn ban te houden. De structuur van Lejo is wel te vergelijken met “Een dame in de kast” dat is het stuk dat ik de vorige keer ben gaan kijken. Lejo was eveneens een stuk dat is opgeboud uit verschillende fragmenten die meestal geen verband met elkaar hebben. Hier en daar is er wel af en toe link tussen de fragmenten, maar dat komt niet al te vaak voor.
Hierdoor is het stuk ook gemakkelijk te volgen voor de jongsten in het publiek, het gebeurd zelfs wel vaker dat echt heel de zaal aan het lachen schiet, jong en oud.
Theatervoorstelling: Een dame in de kast [4+]
Waar? CC Maasmechelen
Wanneer? 28 oktober 2012 om 15u00
Doelgroep? Kleuters 4+
Duur? +-40min
Cast? Multiculturele Cast: Alain Rinckhout, Celia Fechas en Soleman Amadou.
Vormgeving? Het decor was abstract, het decor bestaat uit twee rode panelen die verschillende functies heeft in het spel. De kostuums waren zoals in de realiteit. De muziek bleef altijd hetzelfde er werd soms wat met de audio gespeeld wanneer het spannend werd of juist wanneer het heel grappig werd. De belichting was neutraal maar soms werd er nadruk gelegd op iemand door een spot op alleen die persoon te richtte.
Structuur? een aaneenschakeling van losse fragmenten
Acteerprestaties? Ze praten en bewegen op een heel expressieve manier, ze boeien de kinderen en zelfs de volwassenen krijgen ze aan het lachen.
Kort samengevat:
Het stuk gaat van start met een dame die niet uit de kast wil komen omdat ze geen kleren aan heeft, haar vriend probeert een kleed voor haar te naaien. Uiteindelijk lukt het de twee vrienden wel om de dame uit haar kast te krijgen, vanaf dan spelen zich veel verschillende fragmenten af rond de kast. Het decor bestaat uit twee rode panelen en een hek met verschillende bloempotten, de twee rode panelen spelen altijd een andere rol, de ene keer is het een haag en een tuin dan een huis met een schouw, een winkel waar je baby’s kan kopen enzoverder.
Een dame in de kast is een boeiend stuk dat samengesteld is uit verschillende voor kinderen herkenbare taferelen met een multiculturele cast. Zoals “de coole jongen” met zijn skateboard die op aanvraag van zijn vrienden coole trucjes uithaalt en zijn vrienden verstomd met zijn waagmoedigheid. Of Bruno “de zot van dienst” die op aandringen van zijn vrienden steeds weer opnieuw zijn danstalent demonstreert. De enkele taferelen hebben in mijn ogen weinig tot geen samenhang, hier en daar zijn er wel op elkaar volgende fragmenten maar dat is eerder de uitzondering.Maar dit gegeven houd het toneelstuk dus wel simpel en makkelijk te volgen voor een jonge kleuter omdat er geen grote samenhang is, op deze manier kan de kleuter niet de rode draad kwijt raken en blijft het een ontspannen toneelstuk.
Door de korte maar grappige fragmenten blijft het stuk altijd spannend en interessant zelfs voor volwassenen. Kortom het is zeker de moeite om naar “Een dame in de kast” te gaan kijken zowel voor kleuters als voor volwassenen.